C VITAMIN
A C-vitamin vagy aszkorbinsav egy vízben oldódó vitamin, mely a legismertebb és legszélesebb körben alkalmazott táplálék-kiegészítő, elsősorban immunrendszert erősítő hatása miatt. A C-vitamin szükséges a kollagén szintézishez, így a bőr-, haj, körmök-, ízületek épségéhez, a csont- és a porcképzéshez, fokozza a sérülések, sebek gyógyulást, segíti a kötőszövet újraépülését. A C-vitamin az immunrendszer egészséges működésének nélkülözhetetlen eleme. Segít megelőzni a vírus- és bakteriális fertőzéseket, védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen, mérsékli az allergiát előidéző anyagok hatását A kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling tanulmányai szerint napi 1000 mg C-vitamin 45 %-kal csökkenti a megfázás/nátha kialakulását és 63 %-kal a betegség hosszát. A C-vitamin nélkülözhetetlen néhány neurotranszmitterünk, így a norepinefrin szintéziséhez, a zsírsavak szállításáért felelős karnitin előállításához, részt vesz a koleszterin anyagcseréjében, a koleszterin epesav konverzióban, így segít a koleszterinszint optimalizálásában és az epekő kockázatának csökkentésében. Antioxidáns hatása révén segíti a sejtjeinket károsító szabadgyökök semlegesítését.
Segít megelőzni a vírus- és bakteriális fertőzéseket, védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen, mérsékli az allergiát előidéző anyagok hatását. A kétszeres Nobel-díjas Linus Pauling tanulmányai szerint napi 1000 mg C-vitamin 45 %-kal csökkenti a megfázás/nátha kialakulását és 63 %-kal a betegség hosszát. A Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics című szaklapban publikált kutatás során azt találták, hogy a megfázás és influenza tüneteinek megjelenésekor az első 6 órában óránként 1000 mg C-vitamin kiegészítést, majd ezt követően napi 3-szor 1000 mg C-vitamin kiegészítés 85 %-kal csökkentette az influenza és a magfázás tüneteit.
A C-vitamin részt vesz a koleszterin anyagcseréjében, a koleszterin epesav konverzióban, így segít a koleszterinszint optimalizálásában és az epekő kockázatának csökkentésében.