KARNITINEK

KARNITINEK

Az L-karnitin egy lizinből és metioninből szintetizálódó molekula, mely nevét arról kapta, hogy húsból (carnus) izolálták először 1905-ben. Az L-karnitin néhány alsóbbrendű élőlényben vitaminként funkcionál, melynek nyomán BT-vitaminként került a köztudatba, ami valójában tévés, lévén az emberi szervezet képes az L-karnitin színtézisére. Az L-karnitin elsődleges funkciója a zsírsavak szállítása, pontosabban a mitokondrium falán történő átjuttatása. A zsírsavak elégetése, azaz a zsírsavak béta-oxidációja a sejtek energiatermelő kemencéiben az un. mitokondriumokban történik. Az L-karnitin felelős azért, hogy a zsírsavak bejuthassanak e kemencékben, e "szállító" hiányában a zsírok nem tudnak bejutni a sejtek mitokondriumaiba és így nem tudnak energiaként felhasználódni.

Az endogén L-karnitin szintézishez szükség van 2 esszenciális aminosavra (lizin és metionin), vas, C-vitamin, B6-vitamin és niacin jelenlétére. Az L-karnitin kiegészítést 1937 óta alkalmazzák zsírcsökkentésre és a sportteljesítmény növelésére, hatékony és biztonságos voltát számtalan tanulmány bizonyítja. A fentiek szerinti transzport-funkciója mellett az L-karnitin fontos szerepet tölt be a sejtmembrán védelmében, az idegrendszer és a szívizom egészséges működésében, megakadályozza a zsírfelhalmozódást a májban, a szívben és az érfalon, növeli az E- és C-vitamin antioxidáns hatóerejét. Vegetárius egyének, gyermekek, kismamák gyakran szenvednek hiánytüneteiben. Elégtelen bevitele izomgyengeséggel, romló szellemi funkciókkal, alacsony vércukorszinttel és magas vérammónia szinttel jár.

  • Az L-karnitin kiegészítés segíthet az öregedés folyamatainak lassításában!  A kor előrehaladtával romlik a mitokondriumok működése és csökken a szöveti L-karnitin szint. Az Amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia jegyzőkönyvei szerint az L-karnitin kiegészítés gátolja az L-karnitin szint kor előrehaladtával történő csökkenését, a mitokondriális funkciók romlását és javította a memóriát. Az L-karinitin kiegészítés más kapcsolódó vizsgálatokban csökkentette a fehérje karbonilációt (a karboniláció elterjedten használt markere az oxidatív fehérjekárosodásnak), a reaktív oxigéngyökök szintjének öregedéssel járó növekedését, a lipodperoxidációt, és a DNS-szál töréseket a szívben, vázizomzatban és agyban.
  • Az L-karnitin kiegészítés dirket módon csökkenti a koleszterinszintet! A Drugs & Aging című szaklapban publikált kutatás adatai szerint Idős alanyok által fogyasztott napi 2gramm L-karnitin jelentős mértékben csökkentette az LDL azaz „rossz" koleszterin szintjét, miközben növelte a a HDL azaz „jó" koleszterinszintet. Emellett csökkent az alanyok trigliceridszintja és a gyulladást jelző markerek szintje, valamint javult a fizikai és mentális állapotuk.
  • Az L-karnitin dirket koleszterincsökkentő hatása mellett az emelkedett koleszterinszint káros következményei ellen is harcol. Akadályozza a zsírfelhalmozódást a májban, a szívben és az érfalon, valamint növeli az érelmeszesedés kockázatának mérséklésében is főszereplő E- és C-vitamin antioxidáns hatóerejét, így is gátolva az LDL koleszterin oxidációját és a plakk képződést.
  • Az L.karnitin kiegészítés javítja a termékenységet. Az L-karnitin nagy mennyiségben van jelen a mellékherékben, és kritikus szerepet játszik a spermiumok anyagcseréjében és érésében. A Fertility and Sterility szaklapban megjelent tanulmány során napi 2 gramm L-karnitin kiegészítés jelentős javulást okoz a spermiumok koncentrációjában, spermiumok motilitásában. A Journal of Obstetrics and Gynaecology szaklapban megjelent felmérés adatai szerint a terméketlenség, az összspermiumszám, valamint a normál formák százalékos aránya illetve az emberi mag-plazma karnitin tartalma közt egyértelmű pozitív kapcsolat van. A terméketlen férfiak körében az L-karnitin koncentrációja jelentősen alacsonyabb volt, mint az ilyen problémákkal nem küzdők esetén.
  • Az L-karnitin kiegészítés fokozza az androgén receptorok számát és érzékenységét. A Medicine & Science in Sports and Exercise című szaklapban publikált kutatás adatai szerint napi 2 gramm L-karnitin kiegészítés jelentős mértékben fokozta az androgén receptorok számát és érzékenységét.
  • Ahogy korábban láttuk az L-karnitin a zsíroxidáció nélkülözhetetlen eleme. Hiányában a zsírsavak nem jutnak be a mitokondriumokba így nem oxidálódhatnak el. A kapcsolódó tanulmányok adatai szerint az L-karnitin kiegészítés direkt módon fokozhatja a zsírfelhasználást! Az International Journal of Sport Medicine című szaklapban megjelent kutatás során napi 2 gramm L-karnitin kiegészítés 28 napon át fogyasztva fokozta az edzés közbeni összenergia-felhasználáson belüli zsírfelhasználás arányát, a szénhidrát felhasználás rovására. A Drugs & aging című szaklapban publikált kutatás során idős alanyoknak súlyzós edzés mellett adott L-karnitin kiegészítés nyomán az alanyok több mint hatszor annyi zsírt veszítettek a vizsgálat ideje alaatt, mint a kiegészítést nem kapó alanyok. Mindeközben az alanyok zsírmentes izomtömege az L-karnitin kiegészítés mellett átlagosan 2.1 kg-mal növekedett, míg a placebo csoportban 0.2 kg-mal.
  • Az L-karnitin kiegészítés javítja az általános egészségi állapotot! Növeli az E- és C-vitamin antioxidáns hatóerejét, javítja a szív-, máj- és érfal egészségét. Csökkenti a cukorbetegség esetén fellépő perifériás idegrendszeri zavarokat, segíthet az öregkori demencia kezelésében.

 L-Carnitine SlimLine 1000ml.

L-Carnitine SlimLine 1000ml.

Az L-Carnitine SlimLine™ eősebb, mint a korábban ismert L-karnitin kiegészítők (1650 mg 15..

7 500,00Ft 8 990,00Ft

6PAK EL L-Carnitine 1000mg 90tabl.

6PAK EL L-Carnitine 1000mg 90tabl.

Az L-karnitin az egyik leggyakrabban alkalmazott étrend-kiegészítő az emberek körében, akik csökkent..

4 250,00Ft

MEX Flex Wheeler's Carni Shot 20x70ml

MEX Flex Wheeler's Carni Shot 20x70ml

A MEX Carni Shot egy forradalmian új termék, mely kompakt, pontosan adagolható fiolák formájában csö..

6 500,00Ft 7 500,00Ft

Trec Fat Killer 500ml

Trec Fat Killer 500ml

Hozzájárul a megfelelő energia-anyagcsere fenntartásához, valamint a fáradtság és fáradtság csökkent..

5 290,00Ft

Tételek: 1 - 4 / 4 (1 oldal)