GLUTAMIN


 
A glutamin az izomzat aminosav állományának mintegy 61%-át adja, emellett a glutamin jelenti az enterociták (bél sejtek), és a limfociták (fehérvérsejtek egy típusa) elsőrendű tápanyagát. A glutamin így nélkülözhetetlen emésztőrendszer, az immunrendszer és az izomrendszer egészséges működéséhez:
  

  » Fokozza a fehérjeszintézist 
  » Csökkenti a fehérjelebomlást 
  » Segíti a klikogénraktározást 
  » Erősíti az immunrendszert 
  » Támogatja az emésztőrendszer egészségét 
  » Hozzájárul a pH egyensúly fenntartásához

A glutamint szervezetünk szintetizálni képes, így szigorúan véve nem tekinthető esszenciális aminosavnak, azonban bizonyos körülmények közt, elsősorban fokozott fizikai és/vagy emocionális megterhelés mellett pótlása elsőrangú kérdéssé válik, így feltételesen-esszenciális aminosavnak nevezhető. Az olyan fizikai megterhelések közepette, mint a műtétek, égési sérülések, éhezés, fertőzések vagy épp az intenzív edzés a vérplazma és az izomszövet glutamin szintje lezuhan, és órákon keresztül alacsony marad. A glutaminszint csökkenése kompenzáció hiányában blokkolja az anabolikus (izomépítő) folyamatokat, miközben fokozza az izomszövet lebomlást és csökkenti az immunitást.

A GLUTAMIN KIEGÉSZÍTŐ FOGYASZTÁSA FOKOZZA A NÖVEKEDÉSI HORMON TERMELÉST
A glutamin már kis mennyiségben is fokozza a növekedési hormon elválasztást, így segíti az izomépítést és a zsírbontást. Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent kutatás adatai szerint csupán 2 gramm L-glutamin elfogyasztása 90 perc elteltével jelentős emelkedést okozott a plazma növekedési hormon szintben.
 
 
A GLUTAMIN KIEGÉSZÍTŐ FOGYASZTÁSA CSÖKKENTI AZ IZOMLEBOMLÁST
Gátolja a glukokortikoidok okozta miosztatin (az izomnövekedést negatívan szabályozó gén) kibocsátást és izomsorvadást. A glutamin csökkenti a leucin oxidáció mértékét, segíti mind a szöveti, mind a plazma leucin/BCAA szint fenntartását és az izomszövet ezen okbóli degradációját.
 
A GLUTAMIN KIEGÉSZÍTŐ FOGYASZTÁSA ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT
A glutamin kiemelt szerepet tölt be a szervezet-védekező rendszerének, immunitásának biztosításában, az edzésterhelés okozta immunitás csökkenés ellensúlyozásában, a "túledzés" megelőzésében. Számos immunsejt, mint a limfociták és a macrofágok legalább akkora mértékben használnak glutamint energia igényük fedezésére, mint glukózt. A glutamin emellett részt vesz a glutation (GSH) szintézisben, mely szervezetünk egyik legjelentősebb antioxidánsa.
 
 
A GLUTAMIN KIEGÉSZÍTŐ FOGYASZTÁSA JAVÍTJA AZ EMÉSZTŐRENDSZER EGÉSZSÉGÉT
A glutamin az egészséges bélflóra egyik kulcs eleme. Az enterociták (a vékonybél epithel sejtjei) elsődlegesen glutamin használnak energia igényük fedezésére. A glutamin nem elégséges bevitele csökkenti e sejtek integritását, emésztőrendszerünk védekező képességét.
 
 
A GLUTAMIN KIEGÉSZÍTŐ FOGYASZTÁSA JAVÍTJA AZ ENERGIASZINTET
Mint lehetséges szénlánc donor részt vesz az energiatermelés folyamatában. Glikogénspóroló hatású, szénhidrát hiányában is képes feltölteni a glikogén raktárakat, segíti a vércukorszint optimalizálását. A kapcsolódó adatok szerint edzés után fogyasztva 8 gramm glutamin hasonlóan hatékonynak bizonyult a glikogén raktárak feltöltésében, mint 61 gramm szénhidrát!


A GLUTAMIN KIEGÉSZÍTŐ FOGYASZTÁSA TÁMOGATJA A SAV-BÁZIS EGYENSÚLYT
Növeli a puffer-bázist, azaz segíti a szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállítását és fenntartását. Jól mutatja a glutamin szerepét, hogy acidózisban (a vérplazma pH-jának savas irányú elmozdulása) a bélből történő glutamin felvétel jelentős mértékben megnövekszik. Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent kutatás adatai szerint csupán 2 gramm L-glutamin elfogyasztása jelentős mértékben fokozta a plazma bikarbonát szintet, a szervezet pH szintjének optimalizálását támogató, bázikus tartalékait.


6PAK Glutamine 240g

6PAK Glutamine 240g

A 6PAK Nutrition Glutamine porított étrend-kiegészítő, amely L-glutamint, taurint és B6-vitamint tar..

4 500,00Ft 6 500,00Ft

Glutamin Powder 300gr.

Glutamin Powder 300gr.

A glutamin az izomzat aminosav állományának mintegy 61%-át adja, így kritikus szerepet játszik a mag..

6 500,00Ft 8 000,00Ft

Glutamin Powder 600gr.

Glutamin Powder 600gr.

A glutamin az izomzat aminosav állományának mintegy 61%-át adja, így kritikus szerepet játszik ..

8 990,00Ft

MEX Flex Wheeler"s Gluta Tor 500g.

MEX Flex Wheeler"s Gluta Tor 500g.

MEX GLUTA-MAX   MEX GLUTA-MAX ™ -  Új generációja a glutamint tartalmazó kiegészitőknek!..

7 990,00Ft

Mutant Glutamin 300gr.

Mutant Glutamin 300gr.

  A glutamin az izomszövetben legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav, így izomtömeg növ..

5 990,00Ft

Tételek: 1 - 5 / 5 (1 oldal)